boodschappenchallenge: 3 bespaartips voor je boodschappen

Een maand geleden begon ik met een nieuwe challenge; ik mocht per week maximaal €50,- uitgeven aan boodschappen voor Rian en mij.
Helaas bleek de challenge niet echt een challenge te zijn. Het kostte me namelijk amper moeite en aan het einde van de week had ik vaak geld over ook nog! Goedkoper je eten kopen is namelijk erg makkelijk als je een paar regeltjes in gedachten houdt.

1. Ga niet iedere dag boodschappen doen
De beste tip als eerste: Doe 1x per week boodschappen, kijk wat er in de aanbieding is, bedenk wat je nodig hebt en sla alles in 1 keer in. Eventueel kun je later in de week nog wat verse groente, fruit en vlees halen, meer is vaak niet nodig. Doordat je niet iedere dag in de boodschappenwinkel komt, kom je ook niet in de verleiding om allerlei “lekkere” dingen te kopen die onnodige kosten met zich meebrengen. Dit bespaard echt enorm veel geld!

2. Koop seizoensproducten
Je kunt natuurlijk die paprika kopen voor €1,19 of die aubergine voor eenzelfde bedrag. Maar je kunt ook kijken welke groente er in het seizoen zijn. Zo zijn rond deze tijd de kolen erg goedkoop, maar ook botersla, snijbonen en andijvie. Je kunt al een kilo groente krijgen voor minder dan een euro! Door een beetje op te letten, kun je al veel besparen.
Bijkomend voordeel is dat groentes in hun seizoen op z’n lekkerst zijn! Voor minder geld koop je dus meer smaak!

1. Koop niet (alles) bij de Albert Heijn
Wat die kalende winkelmanager van de AH reclame ook beweerd, de Albert Heijn is gewoon een dure winkel, het Euroshopper merk is betaalbaar, maar voor de rest is alles redelijk fors geprijst. Ga voor de gein eens naar een winkel als de Jumbo of de Plus, wedden dat je versteld staat als je af moet rekenen!
De truc is dan ook om te kijken welke spullen je bij welke winkel koopt. Zo koop ik mijn groente bij de groente Turk en de Lidl, m’n vlees bij de Islamitische slager en de rest haal ik pas bij de AH.
Dit kost wel meer tijd, maar omdat ik nog maar 1-2 keer per week boodschappen doe ben ik toch minder tijd kwijt met winkelen per week.

Conclusie

Met een paar simpele trucjes kun je al snel veel besparen op je boodschappen. De challenge bleek dan ook simpeler als gedacht. Het voordeel van deze challenge is dat hoewel ik nu niet meer precies voor de €50 ga, ik tegenwoordig toch goedkoper boodschappen doe. De tips die ik hierboven schetste zitten nu namelijk in m’n systeem en zijn een automatisme geworden.
Wat zal ik als volgende challenge kiezen?