3 dingen die ik heb geleerd tijdens Startup Weekend Utrecht die je gelijk toe kunt passen op je eigen bedrijf

Afgelopen weekend werd Startup Weekend Utrecht gehouden, een enorm leuk event waarin je met een ad-hoc team probeert om in 54 uur een nieuw bedrijf de grond uit te stampen. Dit gaat natuurlijk met horten en stoten en het is dan ook een super interessant proces waarin je veel leert over ondernemen, samenwerken én jezelf.

1. Producten zijn cool, maar business modellen rocken!

Hoe vaak heb ik al niet een tof product of bedrijf bedacht. Je weet wel, iets dat er nog niet is en super handig zou zijn. Of iets wat echt enorm cool zou zijn om te bouwen. Erg leuk hoor, zo’n concept, maar als er geen business model achter zit heeft het niet veel zin om er echt mee aan de slag te gaan. Halverwege blijft het project namelijk hangen omdat het wel erg veel werk is en er waarschijnlijk toch niks uit gaat komen. Een business model hoeft trouwens niet perse over geld te gaan, maar er moet wel duidelijkheid geschapen worden over wat je bent opgeschoten aan het eind van het project. Of dit nu status, geld of ervaring is.

Om te ontdekken hoe je business model in elkaar zit hebben we gebruik gemaakt van het Business Model Canvas een super duidelijke manier om je business model te ontdekken. Hoe en wat staat verder uitgelegd in het boek Business Model Generation dat ik dan ook gelijk besteld heb!

2. Niet lullen, maar poetsen

Vaak blijf je veels te lang met een goed idee in je hoofd zitten. Het probleem hiermee is dat je vaak in cirkeltjes blijft denken en geen stap vooruit komt. Tijdens Startup Weekend wordt je echter gedwongen om snel actie te ondernemen. Je hebt namelijk maar 54 uur om jou bedrijf op te zetten, business plan uit te werken en je prototype te bouwen. En hoewel je in dat weekend minstens 2 keer je concept moet omgooien en bijna overnieuw moet beginnen ga je iedere keer flink wat stappen vooruit. Stappen die je nooit gemaakt had als je niet begonnen was!
Wacht dus niet te lang met je idee uittesten, maar ga aan de slag en stel het bij als je op problemen stuit, pivotting heet dat.

3. Drijf op enthusiasm of ga naar bed

Het mooiste aan een Startup Weekend is de buzz waarin je inkomt. Er heerst zo’n positieve sfeer tijdens het event en de organisatie doet er ook vanalles aan om een actieve sfeer te bevorderen. Je bent het hele weekend enorm hard aan het werken, maar dat heb je niet door want je zit in de zone. Maar op het einde van zaterdagavond was toch echt al m’n energie op en ben ik gaan slapen om de volgende ochtend extra vroeg wakker te worden om verder te rocken!
Enthousiasme voor de dingen waar je mee bezig bent is enorm belangrijk, heb je dat enthousiasme niet, dan kun je maar beter ophouden want dan komt er toch geen goed werk uit je handen en kun je je tijd beter besteden.

Take Aways

Startup weekend is een enorm leuke ervaring en iedere week worden er wel ergens ter wereld enkele gehouden. Ik denk dat ik komend jaar dan ook een leuk land uitkies om daar nog eens mee te doen aan een startup weekend. Maar voorlopig kan ik aan de slag met business modellen, meer poetsen en lekker enthousiast blijven!

20 thoughts on “3 dingen die ik heb geleerd tijdens Startup Weekend Utrecht die je gelijk toe kunt passen op je eigen bedrijf”

 1. Je linkje naar het business model werkt niet goed. Deze verwijst naar je eigen website.

  Goed artikel, ben benieuwd wat jouw idee was en wat het uiteindelijk is geworden. Is het gelukt om in 54 uur een business uit de grond te stampen en werkt het ook?

 2. Hi Ralf,
  Ik heb de link aangepast, thanks for mentioning@google-2b4a31603dac9f405551ce9c45d00dcf:disqus 
  Ons idee heette “Workaholiday” en was eigenlijk een oldschool business. Wij wilden corporate events organiseren voor een bepaalde dwarsdoorsnede werknemers (developers, accountants, etc) waarin ze op een tropische en ontspannende locatie toch gewoon door konden werken en tegelijkertijd kennis delen met anderen. Een werkvakantie dus.
  Dit leek vooral een goed idee voor de amerikaanse en japanse markten omdat mensen daar heel weinig vakantie hebben en nemen.

 3. Pingback: Doelen voor december 2011: FocusMartijn Reintjes

 4. Martijn
  En hoeveel participanten waren er? Moest iedereen aan zijn eigen bedrijf werken of iedereen aan 1 businessplan?

 5. Aan het begin van het weekend worden er ideeën gepitched en teams gevormd. In deze startupweekend waren er ongeveer 70 deelnemers en 12 teams. Het gros van de pitches ging trouwens om nieuwe ideeën. Je gaat dus in principe niet verder aan je eigen bedrijfje sleutelen.

 6. Thanks
  Ik zit zelf op Curacao. Zou leuk zijn om zoiets ook hier te organiseren. Dan kan je in je volgende weekend naar de Caribbean. Moet hun businessmodel even bekijken. Je schrijft er heel enthousiast over. Even een leuk huisje aan de vele stranden hier huren en je kan met een paar man aan de slag.

 7. Haha, je bent lekker m’n hele blog aan het doorploegen niet :p

  Maar StartupWeekend is iets uitgebreider dan “gezellig bij elkaar een startup maken” (wat natuurlijk altijd een goed idee is). SUW zorgt ook voor wat talks en mentors om je te helpen bij je startup.

  Maar als jij zoiets op Curaçao regelt ben ik game!

 8. I blog frequently and I truly appreciate your content. This article has really peaked my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 9. You actually mmake iit apppear soo easay together wuth yor presentration bbut I tto fund this matfer tto be
  reaslly something thyat I thionk I’d neber understand.
  It kind of feedls ttoo complex annd extremely huge for me.
  I’m looking forward inn your next pput up, I’ll try tto gett thee hokd of it!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *