3 dingen die ik heb geleerd tijdens Startup Weekend Utrecht die je gelijk toe kunt passen op je eigen bedrijf

Afgelopen weekend werd Startup Weekend Utrecht gehouden, een enorm leuk event waarin je met een ad-hoc team probeert om in 54 uur een nieuw bedrijf de grond uit te stampen. Dit gaat natuurlijk met horten en stoten en het is dan ook een super interessant proces waarin je veel leert over ondernemen, samenwerken én jezelf.

1. Producten zijn cool, maar business modellen rocken!

Hoe vaak heb ik al niet een tof product of bedrijf bedacht. Je weet wel, iets dat er nog niet is en super handig zou zijn. Of iets wat echt enorm cool zou zijn om te bouwen. Erg leuk hoor, zo’n concept, maar als er geen business model achter zit heeft het niet veel zin om er echt mee aan de slag te gaan. Halverwege blijft het project namelijk hangen omdat het wel erg veel werk is en er waarschijnlijk toch niks uit gaat komen. Een business model hoeft trouwens niet perse over geld te gaan, maar er moet wel duidelijkheid geschapen worden over wat je bent opgeschoten aan het eind van het project. Of dit nu status, geld of ervaring is.

Om te ontdekken hoe je business model in elkaar zit hebben we gebruik gemaakt van het Business Model Canvas een super duidelijke manier om je business model te ontdekken. Hoe en wat staat verder uitgelegd in het boek Business Model Generation dat ik dan ook gelijk besteld heb!

2. Niet lullen, maar poetsen

Vaak blijf je veels te lang met een goed idee in je hoofd zitten. Het probleem hiermee is dat je vaak in cirkeltjes blijft denken en geen stap vooruit komt. Tijdens Startup Weekend wordt je echter gedwongen om snel actie te ondernemen. Je hebt namelijk maar 54 uur om jou bedrijf op te zetten, business plan uit te werken en je prototype te bouwen. En hoewel je in dat weekend minstens 2 keer je concept moet omgooien en bijna overnieuw moet beginnen ga je iedere keer flink wat stappen vooruit. Stappen die je nooit gemaakt had als je niet begonnen was!
Wacht dus niet te lang met je idee uittesten, maar ga aan de slag en stel het bij als je op problemen stuit, pivotting heet dat.

3. Drijf op enthusiasm of ga naar bed

Het mooiste aan een Startup Weekend is de buzz waarin je inkomt. Er heerst zo’n positieve sfeer tijdens het event en de organisatie doet er ook vanalles aan om een actieve sfeer te bevorderen. Je bent het hele weekend enorm hard aan het werken, maar dat heb je niet door want je zit in de zone. Maar op het einde van zaterdagavond was toch echt al m’n energie op en ben ik gaan slapen om de volgende ochtend extra vroeg wakker te worden om verder te rocken!
Enthousiasme voor de dingen waar je mee bezig bent is enorm belangrijk, heb je dat enthousiasme niet, dan kun je maar beter ophouden want dan komt er toch geen goed werk uit je handen en kun je je tijd beter besteden.

Take Aways

Startup weekend is een enorm leuke ervaring en iedere week worden er wel ergens ter wereld enkele gehouden. Ik denk dat ik komend jaar dan ook een leuk land uitkies om daar nog eens mee te doen aan een startup weekend. Maar voorlopig kan ik aan de slag met business modellen, meer poetsen en lekker enthousiast blijven!Comments

20 responses to “3 dingen die ik heb geleerd tijdens Startup Weekend Utrecht die je gelijk toe kunt passen op je eigen bedrijf”