Entertaining Interaction

In mijn werk als interactief conceptontwikkelaar probeer ik altijd een fun-factor toe te voegen aan mijn projecten. Iets waardoor het interacteren met de websites, games of applicaties extra leuk wordt. Maar nut en informatie mag natuurlijk nooit ten kostte gaan van vrolijke interactiemodellen.

Interactie was een aantal jaar geleden echt een buzz-woord en wordt nog steeds te pas en te onpas gebruikt. Interactie heb je als iets anders (een ontvanger) reageert op een boodschap van een zender (jij bijvoorbeeld). Dus wanneer je een koelkast openmaakt en er gaat een lampje branden is er interactie. Dit is natuurlijk erg mager en heeft amper toegevoegde waarde.

Mens-tot-mens interactie is wat dat betreft een stuk interessanter, een ander persoon laat jou boodschap op zich inwerken en komt dan pas met een (soms onverwachte maar) relevante reactie. Iets wat vaak toegevoegde waarde heeft waarop jij vervolgens ook weer kan reageren.

Interactie op internet ligt qua niveau nog erg dicht bij het koelkastlampje. Je geeft een commando aan een zoekmachine of klinkt een link aan en “het internet” voert deze uit. En hoewel je zo makkelijk door de informatiebibliotheek die het internet is kunt surfen heeft dit ook weinig met interactie te maken. ( Ik heb het nu natuurlijk niet over de mens-tot-mens communicatie die via het internet kan lopen. )

Maar er moet toch iets te bedenken zijn waardoor interactie op internet, of met applicaties, dieper kan gaan? Leuker wordt? Interactiemodellen die meer lijken op mens-tot-mens communicatie maar dan met een gigantisch informatieniveau.
Hoe deze er precies uit zien kan ik op het moment nog niet bevatten maar intrigerend vind ik het wel!