Interview Reiz& Magazine: Waarom ik van langzaam reizen houd

In oktober werd ik via Twitter benaderd voor een kort interview voor Reiz& Magazine over Slow Travel. Hoewel ik niet echt wist wat de term precies inhield, houd ik wel van langzaam reizen.
Er is maar een klein stukje van het hele interview in Reiz& Magazine afgedrukt, daarom plaats ik hier het volledige verhaal.

Waarom Slow Travel?

Ik vind het heerlijk om rustig een plek in me op te nemen, het ritme van de lokale bevolking te leren kennen, bijzondere plekjes te onderzoeken en niet het gevoel te hebben dat ik steeds wordt opgejaagd door een overvol reisschema. Daarnaast biedt Slow Travel me ook de mogelijkheid om af en toe te kunnen werken op reis, iets wat me weer in staat stelt om meer en langer te kunnen reizen.

Bewuste keuze, of toeval?

Slow Travel is zeker een bewuste keuze voor mij. Ik merkte dat het het gehaaste reizen van plek naar plek helemaal niet relaxt vond. Ik vond het veel fijner om een paar dagen op een leuke plek te zijn! Ook is het makkelijker om af en toe te werken op reis als je meer vaste plekken hebt. Ik ben namelijk zelfstandig ondernemer en met mijn laptop en internet kan ik overal ter wereld werken. Zo kies ik er vaak voor om bijvoorbeeld ‘s ochtends te werken en ‘s middags en ‘s avonds lekker toeristisch te doen.

Wat is er leuk aan?

Het leuke aan Slow Travel is dat als je het ergens naar je zin hebt, je er voor kunt kiezen om daar langer te blijven, want er is geen strak schema waar je je aan hoeft te houden. In de Dominicaanse Republiek waren we bijvoorbeeld op zoek naar een stadje waar we een paar weken zouden kunnen neerstrijken. We trokken langs de kust van dorpje naar dorpje totdat we de perfecte plek vonden. Ook is het vaak goedkoper om ergens langere tijd te zijn. Zo zaten we ergens in een leuk hotelletje waar we $50 per nacht moesten betalen, maar als we een maand bleven was de prijs slechts $500. Dus na 10 nachten logeerden we daar dus gratis!

Hoe beleef je de omgeving als je langzaam reist?

Je hebt veel meer tijd om een omgeving uitgebreid te verkennen en te onderzoeken. Je kunt alle restaurantjes afgaan om de leukste te ontdekken. In plaats van snelle shuttlebusjes kun je het lokale vervoer gebruiken waardoor je veel meer feeling krijgt met een land en de bevolking. Je gaat een beetje in het ritme van het land op in plaats van het gehaaste toeristenritme en zo wordt je reiservaring veel intensiever. Ontdek maar eens hoe vrolijk mensen in een lokale bus zijn, zelfs als ze met 5 mensen op een bankje geperst zijn waar normaal 2 mensen zitten!

Hoe beleef je een plek als je er langer zit?

Het mooiste van langere tijd op een vreemde plek zijn is dat je een echt gevoel krijgt voor een cultuur. Toen ik 4 maanden in Honduras woonde ging ik natuurlijk niet iedere dag uit eten, nee ik moest zelf koken. Natuurlijk bezoek je als je op reis bent wel eens een lokaal marktje, maar zo’n markt wordt ineens heel anders als je er je eigen eten moet gaan kopen. Want hoe bereid je al die rare nieuwe groentes? En zouden die kippen die daar op een blok ijs liggen wel echt veilig zijn om te eten?
Het is ook leuk om te ontspannen met de locals. In Las Galeras in de Dominicaanse Republiek ging de hele lokale bevolking iedere zondag naar een klein strandje, waar het iedere zondag dan ook feest was met muziek en lekker eten. Iets dat je niet in je reisgids zult vinden!
Ook ben ik erg leergierig en als ik aan het reizen ben en langere tijd op een bepaalde plek zit merk ik dat ik automatisch iets nieuws wil leren. Zo heb ik verschillende Spaanscursussen gedaan in Guatemala en Nicaragua, heb ik leren duiken in Honduras en Zeilen in de Dominicaanse Republiek. Vaak kun je in andere landen veel goedkoper iets leren als in Nederland.

Wat zijn nadelen van slow travel?

Het grootste nadeel van slow travel is dat je erg gedwongen wordt om keuzes te maken. Je hebt een beperkte reistijd en als je langer op één plek blijft kun je dus niet alle populaire “attracties” afgaan. Je moet dus bepalen waar je echt naartoe wilt en wat je eventueel op een volgende trip kunt bekijken. Zo wilde ik in Thailand erg graag de hooglanden in het noorden bezoeken, maar wilde ik ook graag snorkelen in de Golf van Thailand. Hoewel we best alle twee de bestemmingen hadden kunnen bezoeken was er geen tijd om een meerdaagse trek de bergen in te doen en hadden we dan minder tijd om te ontspannen aan het strand. We hebben toen gekozen voor de zee en hebben toen een heerlijk ontspannen tijd gehad op Koh Panang waar we rustig alle hoeken van het eilandje konden ontdekken.Comments

148 responses to “Interview Reiz& Magazine: Waarom ik van langzaam reizen houd”