Slechte gewoontes veranderen: 4 tips om Cold Turkey te gaan!

Af en toe kom ik er achter dat ik al een tijdje niet helemaal lekker in m’n vel zit. Na enige zelfreflectie komt dan vaak naar voren waar het aan ligt en dat er dus iets moet veranderen om me weer helemaal happy te voelen.
Soms blijkt het dat ik een slechte gewoonte heb ontwikkeld waar ik helemaal niet blij mee ben. Soms zijn deze gewoontes zelfs ronduit verslavingen te noemen!

Zelf heb ik gemerkt dat ik erg goed ben in het cold turkey gaan van gewoontes om ze te veranderen. Zo heb ik bijvoorbeeld een Coca Cola verslaving overwonnen en recent nog een tv-serie verslaving. Maar ook ben ik van de ene op de andere dag gestopt met het eten van koolhydraten. Ik zat al een tijdje niet lekker meer in m’n vel omdat ik wat te dik was geworden en via de 4 hour body wilde ik het lowcarb dieet wel eens uitproberen. Het rare vind ik zelf is, dat als ik me eenmaal heb voorgenomen om iets niet meer te doen, ik ook gelijk de behoefte mis om het te gaan doen. Er gebeurt iets in mijn hoofd dat het negatieve afsluit en er dan ook gelijk helemaal klaar mee is.

Helaas blijkt dat dit niet voor iedereen geld en dat veel van jullie het erg lastig vinden om ergens mee te stoppen of om je gedrag te veranderen. Toch raad ik je dan de Cold Turkey methode aan, maar misschien kunnen deze tips je helpen om het vol te houden.

 1. Begin direct.
  Als je je iets voorneemt hoef je niet te wachten tot morgen, of 1 januari. Je wilt iets nu, dus doe het dan ook direct!
 2. Maak een plan.
  Wil je afvallen, eet dan geen koolhydraten meer. Dit is erg lastig, want overal zitten koolhydraten in. Maak dus van te voren een weekmenu, zodat je daar niet meer over na hoeft te denken en je niet in de verleiding komt om toch koolhydraten te eten. Voor andere gewoontes geld dit ook, maak een plan voor alternatieve gewoontes, zodat je daar op kunt focussen.
 3. Vertel het iemand.
  Het helpt enorm om iemand te vertellen over je probleem en je plannen. Vraag diegene ook om af en toe naar je voortgang te vragen. Je wilt natuurlijk niet afgaan als je een update moet geven, dus doe je extra je best.
 4. Maak dingen meetbaar.
  Ben je gestopt met roken? Houdt bij hoeveel geld je bespaard. Wil je afvallen? Houdt je gewicht, je spiermassa en je omtrek bij. Maak een mooie tabel of grafiek met je data en je ziet in één oogopslag hoe goed je bezig bent!

Welke slechte gewoontes heb jij waar je vanaf wilt? Deel ze in de comments en wie weet heb ik nog wat tips voor je!Comments

580 responses to “Slechte gewoontes veranderen: 4 tips om Cold Turkey te gaan!”