Tips voor het opzetten van een Open Coffee

opencoffee04De Open Coffee begint een waar fenomeen in Nederland te worden. Door het hele land springen enthousiaste ondernemers op om ook in hun stad een Open Coffee te starten. Vaak zonder eigenlijk een goed idee te hebben wat het precies inhoud. Daarom een kort artikeltje met een paar tips om nieuwe Open Coffee enthousiastelingen op weg te helpen.

Het tijdstip
’s Ochtends is de beste tijd voor een Open Coffee, vlak voor iedereen aan de slag gaat op z’n werk een uurtje netwerken. De meeste Open Coffee’s beginnen dan ook om 9 uur en duren tot 10 uur / half 11. Sommige Open Coffee’s worden echter ’s middags georganiseerd, rond de lunch of om een uurtje of 4. Er is geen vaste tijd waarop een Open Coffee gepland moet worden, maar ’s ochtends lijkt voor de meeste mensen het beste tijdstip.

De lokatie
Een van de belangrijkste dingen bij het organiseren van een Open Coffee is de lokatie. Zoek een inspirerende omgeving met genoeg ruimte voor alle bezoekers waar ze lekkere koffie schenken. De lokatie kan een grote tafel bevatten waar iedereen omheen kan zitten, of misschien zoek je wel een open plek waar de bezoekers moeten staan. Bedenk hoe je wilt dat mensen minglen en kies hierop de ruimte. Let er ook op dat de lokatie goed bereikbaar is, zowel via openbaar vervoer als met de auto. Een grote plus is ook als er een open wifi netwerk is.

Thema’s en sprekers
In Nederland zijn Open Coffee’s losjes georganiseerd waarbij iedereen gewoon aan kan schuiven, maar Open Coffee’s in het buitenland gebruiken vaak thema’s en sprekers. Een thema of een bepaalde spreker kan mensen uit een bepaald vakgebied aantrekken en stof geven om over te praten. Houd er echter wel rekening mee dat mensen komen om te netwerken, dus houd het georganiseerde gedeelte kort.

Bezoekers
Open Coffee’s zijn zo succesvol omdat dit vaak kleinschalige evenementen zijn waar mensen rustig met elkaar kunnen praten. Een geslaagde Open Coffee heeft meestal zeker 10 tot 15 bezoekers nodig, minder kan er al snel voor zorgen dat een Open Coffee doodbloed.

Online
De Open Coffee is ontstaan door de drang van online ondernemers en investeerders om elkaar in real life te ontmoeten. Een Open Coffee werft dan ook veel van zijn bezoekers via online media zoals twitter en Linkedin. Zorg dan ook dat je op deze media aanwezig bent. Een algemene site met alle info (plaats/tijd) is ook erg belangrijk, alhoewel veel Open Coffee’s dit combineren met een Linkedin groep.

OpenCoffeeClub.nl
Opencoffeeclub.nl is de overkoepelende website van alle Open Coffee’s in Nederland. Ben je bezig met een nieuwe Open Coffee op te starten, mail dan een kort berichtje met daarin de website, lokatie en tijdstip zodat deze opgenomen kan worden op de site.